Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Truskaweczka bez pieczenia”, czyli lekkie, truskawkowe ciasto warstwowe, które wygląda jak z cukierni, a przygotujesz je bez wysiłku i bez pieczenia.
1 forma 26×15 cm, 1 mikser z misą, 1 miseczka
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 609
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 663
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 587
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 609
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 663
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 587
Składniki
Mus truskawkowy:
Podgrzej mus z truskawek w rondelku, aż zacznie się lekko gotować. Zdejmij z ognia i wsyp galaretkę truskawkową oraz dodaj uprzednio namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę. Mieszaj dokładnie, aż wszystko się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia (mus ma być lekko gęsty, ale nadal płynny).
Krem truskawkowy:
Mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder ubij na sztywny, jednolity krem. Pod koniec dodawaj stopniowo 6 łyżek musu, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Składanie ciasta:
Na dno prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę ciemnych herbatników.
Rozsmaruj połowę kremu truskawkowego, a na wierzchu delikatnie rozprowadź 2 łyżki musu.
Ułóż warstwę jasnych herbatników i rozsmaruj na niej krem krówkowy ze słonym karmelem.
Przykryj kolejną warstwą jasnych lub ciemnych herbatników, nałóż resztę kremu i ponownie dodaj 2 łyżki musu.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc, by warstwy idealnie się połączyły, a ciasto nabrało odpowiedniej struktury.
Zakończ warstwą ciemnych herbatników, na którą wylej pozostały mus truskawkowy.