Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki z mascarpone to przysmak, którego inspiracją jest angielski deser – trifle, na który składają się trzy warstwy: owoce w galaretce, masa budyniowa i bita śmietana. Przygotowanie deseru jest trochę czasochłonne, lecz smak wynagradza każdą minutę pracy.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 21
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 25
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 20
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 25
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 21
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 21
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 25
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 20
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 25
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 21
Składniki
Truskawki pozbaw szypułek i pokrój na plasterki – zostaw kilka całych truskawek do dekoracji. Rozpuść we wrzątku galaretki i odstaw do ostygnięcia.
Odlej połowę porcji mleka i zagotuj w garnku. W międzyczasie wymieszaj proszek budyniowy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wlej zawiesinę jajeczną na gotujące mleko i mieszając energicznie, ugotuj budyń. Odstaw do przestygnięcia. Utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Na koniec dodaj kilka kropli z cytryny (ewentualnie nieco więcej cukru, gdy masa będzie za mało słodka).
Przygotuj wysokie szklanki lub pucharki i napełniaj je warstwami. Na samym dnie ułóż porcję masy budyniowej, na nią ułóż truskawki i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki i w tym czasie wykonaj krem śmietanowy.
Wszystkie składniki kremu śmietanowego muszą być prosto z lodówki. Do dużej miski wlej śmietanę i ubijaj na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Do kremu dosyp „Śnieżkę” i partiami dodawaj mascarpone. Masa powinna być gładka, lekka i puszysta. Nałóż masę do rękawa cukierniczego oraz wyjmij pucharki z lodówki i wykładaj krem na wierzch deseru tworząc zgrabne zawijasy. Szczyt deseru posyp startą czekoladą, ułóż całe truskawki i listek mięty. Ponownie włóż do schłodzenia do lodówki.