Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-07-2015
Przepis bierze udział w konkursie
Przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22457
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14664
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4524
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43762
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 574
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 560
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22457
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14664
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4524
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43762
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 574
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 560
Składniki
Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C
Masa waniliowa Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.
Masa truskawkowa W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.
Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji. Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki.