Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe ciasto pod bezową chmurką

Truskawkowe ciasto pod bezową chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 314

Dziś kolejna porcja słodkości z truskawkami. Sezon na nie jest krótki, więc trzeba go wykorzystać jak najlepiej. Upiekłam pyszne ciasto, które najlepiej smakuje jeszcze letnie.

Składniki

  • Ciasto : 300 g mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Kasia 1/2 szk mleka 1 jajko 4 żółtka 2 łyżk
  • Chmurka : 4 białka 1/2 szk cukru 1 kisiel truskawkowy
  • Dodatkowo : 400 g truskawek 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Truskawkowe ciasto pod bezową chmurką

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć miękka margarynę i chwilę miksować mikserem.
    Następnie dodać obydwa cukry i ucierać aż cukry się rozpuszczą.
    Potem dodać jajko i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy masa jest jednolita przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko i wymieszać ciasto.
    Gęste ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto posypać bułką tartą.
    Umyte i osuszone truskawki obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
    Białka ubić na sztywno z cukrem a potem dodać kisiel i ubijać aż kisiel połączy się z pianą.
    Pianę wyłożyć na owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45.
    Upieczone ciasto wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń