Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać. Tym razem ciasto z procentami. Prosecco jest zarówno w cieście, jak i w masie serowo-śmietanowej. Pomiędzy masą a ciastem jest dżem z tegorocznych truskawek. Lekkie, orzeżwiające, słodyczy dostarczają przede wszystkim truskawki.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Prostokątną formę (30x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem i skórką pomarańczową na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek, olej i prosecco. Ciasto przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić, zostawić w formie i posmarować równomiernie dżemem.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kostkę. 300-400g truskawek zmiksować, następnie wymieszać z 30g cukru i sokiem cytrynowym. Potem przetrzeć przez sito.
Żelatynę namoczyć w osobnych naczyniach - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śmietanę 18-24%, twaróg, 100g cukru i prosecco wymieszać. 10 listków żelatyny podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki masy serowej. Wymieszać i dodać do reszty masy serowej. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z masą serową. Dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć na dżem. Wstawić do lodówki.
5 listków żelatyny podgrzać, dodać do niej 3 łyżki puree truskawkowego, wymieszać i połączyć z resztą puree. Delikatnie rozlać na tężejącej masie serowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Smacznego :)