Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu to tradycyjny włoski deser na bazie biszkoptów, z przepysznym kremem z serka mascarpone i żółtek. Specyficzny charakter nadaje mocne espresso i aromatyczny alkohol, zwykle wino Marsala albo likier Amaretto. Czy można przygotować tiramisu truskawkowe? Oczywiście nie będzie to już włoski specjał, którego istotą jest kompozycja wyżej wymienionych składników. Nie ma jednak przeciwwskazań, by puścić w kuchni wodze fantazji, inspirując się klasycznymi przepisami. Truskawkowe „tiramisu” to właśnie taka sezonowa wariacja na temat przysmaku ze słonecznej Italii.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 219
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9459
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1001
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 219
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9459
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1001
Składniki
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski i zasyp dwiema łyżkami cukru trzcinowego. Odstaw na pół godziny.
Przygotuj poncz do biszkoptów. Rozpuść łyżkę cukru trzcinowego w wodzie. Dodaj rum, sok z cytryny i sok, który puściły truskawki.
Żółtka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę. Połącz z pomocą szpatułki z serkiem mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Delikatnie wymieszaj szpatułką z masą serowo-jajeczną.
Przygotuj 5-6 szklanych pucharków na truskawkowe tiramisu. Nakładaj do nich naprzemiennie warstwę kremu, warstwę połamanych biszkoptów skropionych ponczem i warstwę truskawek. Jeśli chcesz, by deser prezentował się szczególnie efektownie, nakładaj krem z użyciem rękawa cukierniczego.