Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 41

Owocowe i lekkie zarazem. Świetna propozycja dla łasuchów dbających o ograniczenie wartości kalorycznej spożywanych latem łakoci. Lody te, choć nie są tak puszyste jak te przygotowane na bazie kremówki i żółtek, zdecydowanie są moim faworytem wśród letnich, lżejszych deserów.

Składniki

  • Truskawki 200 g
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Jogurt naturalny 300 g
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Kakao 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zmiksować z 1 łyżką cukru pudru za pomocą blendera, przelać do foremek na lody do 1/3 wysokości. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalki, aby masa lekko się zmroziła. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, 1/2 porcji przelać do foremek do 2/3 wysokości. Wstawić do zamrażalki, aby wierzch jogurtu lekko się zmroził, a warstwy nie wymieszały się całkowicie. Do pozostałego jogurtu dodać kakao i dokładnie zmiksować całość. Przelać do foremek, włożyć patyczki i całkowicie zamrozić najlepiej przez całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można wstawić na kilka sekund do miski z gorącą wodą.

  2. Rady: W wersji fit cukier puder można zastąpić ksylitolem lub stewią.
    Dla urozmaicenia smaku do jogurtu można dodać miąższ z laski wanilii.
    Ilość cukru w przepisie można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od waszych preferencji i słodyczy owoców, należy pamiętaj jednak, że po zamrożeniu lody stracą nieco swoją słodycz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń