Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owocowe i lekkie zarazem. Świetna propozycja dla łasuchów dbających o ograniczenie wartości kalorycznej spożywanych latem łakoci. Lody te, choć nie są tak puszyste jak te przygotowane na bazie kremówki i żółtek, zdecydowanie są moim faworytem wśród letnich, lżejszych deserów.
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2855
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 288
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2855
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 288
Składniki
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zmiksować z 1 łyżką cukru pudru za pomocą blendera, przelać do foremek na lody do 1/3 wysokości. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalki, aby masa lekko się zmroziła. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, 1/2 porcji przelać do foremek do 2/3 wysokości. Wstawić do zamrażalki, aby wierzch jogurtu lekko się zmroził, a warstwy nie wymieszały się całkowicie. Do pozostałego jogurtu dodać kakao i dokładnie zmiksować całość. Przelać do foremek, włożyć patyczki i całkowicie zamrozić najlepiej przez całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można wstawić na kilka sekund do miski z gorącą wodą.
Rady: W wersji fit cukier puder można zastąpić ksylitolem lub stewią. Dla urozmaicenia smaku do jogurtu można dodać miąższ z laski wanilii. Ilość cukru w przepisie można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od waszych preferencji i słodyczy owoców, należy pamiętaj jednak, że po zamrożeniu lody stracą nieco swoją słodycz.