Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 772
Dodano: 17.06.2016
Odsłon: 7453
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
masa budyniowa:
1.Szklankę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru.
2.Pozostałe mleko wymieszać z żółtkiem, 1,5 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej.
3.Stopniowo wlewać do gorącego mleka. Zagotować cały czas mieszając.
4.Ostudzić i utrzeć z masłem.
masa truskawkowa:
1.Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku.
2.Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody.
3.Oczyszczone truskawki zasypać kilkoma łyżkami cukru. Owoce podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
4.Sos truskawkowy zagotować i dodać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną.
5.Odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić.
6.Śmietanę ubić na sztywno i dodać dwie łyżki cukru pudru.
7.Do ubitej śmietany dodawać stopniowo ostudzony i gęstniejący mus truskawkowy cały czas ubijając.
Układanie:
1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Ściśle układać herbatniki.
3.Wyłożyć masę budyniową.
4.Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową.
5.Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową.
6.Ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

smaker 19 lipca 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne ciasto! Przepis spodobał nam się tak bardzo, że zamieściliśmy go w naszym zestawieniu najlepszych, letnich ciast. https://smaker.pl/newsy-16-przepisow-na-pyszne-letnie-ciasta,1899218,a,.htmlWielkie dzięki za jego dodanie :) Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz