Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy odlot

Truskawkowy odlot

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 879

Dodano:

Odsłon: 2875

Smak lata...Przepis autorski, bardzo prosty i smaczny:)

Składniki

  • Biszkopt
  • Dżem truskawkowy
  • Mus truskawkowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt;
    6 dużych jajek
    szklanka cukru pudru
    niepełna szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki łyżeczki amoniaku
    2 - 3 łyżki oleju
    łyżeczka aromatu waniliowego
    łyżeczka octu
    szczypta soli

    Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy porcjami cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dodajemy olej z aromatem waniliowym i octem. Dokładnie miksujemy <aż masa będzie bardzo jasna>. Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak przesiewamy. Dodajemy porcjami do masy jajecznej i dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Dokładnie wymieszaną masę przelewamy do formy o wymiarach 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut w temperaturze 160*. Zaraz po upieczeniu przykrywamy biszkopt ściereczką, wyciągamy i razem z formą upuszczamy go na blat z wysokości około 30 - 40 cm. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przekrawamy na dwa blaty.

  2. Mus truskawkowy:
    Truskawki świeże lub mrożone <ilość dowolna, ja dałam mrożone około 800g >
    2 galaretki truskawkowe
    200 ml gorącej wody
    łyżeczka żelatyny
    200g jogurtu greckiego

    Rozmrażamy truskawki, ale tylko do tego momentu aż będzie się dało je ugnieść <tłuczkiem do ziemniaków. Robimy z nich papkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki i żelatynę. Gdy ostygnie wlewamy do naszych mocno zimnych truskawek <jeśli są mało słodkie można dodać cukier, ja dodałam odrobinę cynamonu dodatkowo>. Następnie dodajemy jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Pod wpływem zimnych truskawek galaretka natychmiast zaczyna tężeć.

  3. Złożenie;
    Biszkopt
    Dżem truskawkowy
    3/4 musu truskawkowego
    Biszkopt
    Reszta musu truskawkowego

    Gotowe ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

    Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń