Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak lata...Przepis autorski, bardzo prosty i smaczny:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Biszkopt; 6 dużych jajek szklanka cukru pudru niepełna szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki łyżeczki amoniaku 2 - 3 łyżki oleju łyżeczka aromatu waniliowego łyżeczka octu szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy porcjami cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dodajemy olej z aromatem waniliowym i octem. Dokładnie miksujemy <aż masa będzie bardzo jasna>. Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak przesiewamy. Dodajemy porcjami do masy jajecznej i dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Dokładnie wymieszaną masę przelewamy do formy o wymiarach 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut w temperaturze 160*. Zaraz po upieczeniu przykrywamy biszkopt ściereczką, wyciągamy i razem z formą upuszczamy go na blat z wysokości około 30 - 40 cm. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przekrawamy na dwa blaty.
Mus truskawkowy: Truskawki świeże lub mrożone <ilość dowolna, ja dałam mrożone około 800g > 2 galaretki truskawkowe 200 ml gorącej wody łyżeczka żelatyny 200g jogurtu greckiego Rozmrażamy truskawki, ale tylko do tego momentu aż będzie się dało je ugnieść <tłuczkiem do ziemniaków. Robimy z nich papkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki i żelatynę. Gdy ostygnie wlewamy do naszych mocno zimnych truskawek <jeśli są mało słodkie można dodać cukier, ja dodałam odrobinę cynamonu dodatkowo>. Następnie dodajemy jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Pod wpływem zimnych truskawek galaretka natychmiast zaczyna tężeć.
Złożenie; Biszkopt Dżem truskawkowy 3/4 musu truskawkowego Biszkopt Reszta musu truskawkowego Gotowe ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Polecam.