Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 73

Sernik z truskawkami na zimno bardzo efektownie wygląda, jest pyszny i łatwy do przygotowania. Polecam go szczególnie w upalne dni.

Składniki

  • ser biały twarogowy 40 dag
  • truskawki 1 kg
  • jogurt grecki 1 szkl
  • galaretka truskawkowa 3 szt
  • żelatyna spożywcza 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • cukier puder do smaku
  • cukier 1-2 łyżki
  • biszkopty okrągłe 18-20 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Truskawkowy sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki. 2/3 włożyć do garnka, zagotować. Wsypać 1 galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać, dosłodzić do smaku, odłożyć w chłodne miejsce.

  2. 2 galaretki rozpuścić w 150 ml wody. Pozostałe truskawki zmiksować ( kilka odłożyć do dekoracji).

  3. Ser biały zmiksować z cukrem waniliowym, połączyć z płynną galaretką i zmiażdżonymi truskawkami, dosłodzić do smaku cukrem pudrem.

  4. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami, bok połówkami truskawek.

  5. Wylać masę serową, wcisnąć pozostałe truskawki, odłożyć do stężenia.

  6. Na wierzch sernika wyłożyć przygotowany tężejący mus, pozostawić do stężenia, ozdobić według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń