Do góry

Desery Przepis na:

Turecka baklava - Türk baklava

Turecka baklava - Türk baklava

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 450

Dodano:

Odsłon: 1299

Jest to niesamowity i słodki deser turecki jak i grecki. Przyrządzany z cienkich płatów ciasta przełożonych orzechami.

Składniki

  • Syrop cukrowy:
  • 300 g cukru białego
  • 420 ml wody
  • 40 ml soku z cytryny
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 15 ml oleju
  • 10 ml soku z cytryny
  • 80 ml wody + szczypta soli
  • Do podsypania: mąka ziemniaczana 70 g
  • Masło 400 g
  • 250 g rozgniecionych orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Turecka baklava - Türk baklava

Przygotowanie

  1. Syrop cukrowy:
    Zagotować w rondelku 420 ml wody i rozpuścić w niej cukier. Gotować na małym ogniu przez 10 minut i dodać sok z cytryny. Ponownie gotować przez 2 minuty i zestawić z ognia do wystudzenia.

  2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, olej, sok z cytryny i 80 ml wody. Wyrobić dobrze ciasto.

  3. Wyrobione ciasto podzielić na 16 równych kul i pozostawić na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.

  4. Każdą kulkę przed rozwałkowaniem podsypać mąką ziemniaczaną, aby ciasto się nie lepiło do blatu i wałkować cienko jak pergamin.

  5. Płaty ciasta układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym po 4 warstwy i posypywać rozgniecionymi orzechami włoskimi (tak na przemian do wyczerpania surowców).

  6. Masło rozpuścić w rondelku.

  7. Ciasto kroimy w kwadraty co 4-5 cm lub w rąby. Przed pieczeniem baklavę zalać roztopionym masłem. Piec w 160 stopniach C przez około 35-40 minut. (Ciasto ma mieć złocisty kolor). Po upieczeniu gorącą baklawę zalać syropem cukrowym i pozostawić do wystudzenia.
    Po wystudzeniu baklavę serwować.

  8. Baklava jest gotowa;)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń