Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14327
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1666
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16382
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6591
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14327
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1666
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16382
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6591
Składniki
W rondelku wymieszaj kakao z mlekiem, zagotuj. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z esencją waniliową i słodzikiem na jasną gładką masę. Stopniowo dodawaj kakao.
Przelej masę z powrotem do rondla i mieszając podgrzewaj, aż powstanie jednolita gęsta masa. Uważaj, aby masa ni zagotowała się! Zdejmij z ognia.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Połącz z masą czekoladową. Ochłodź. Kiedy masa zacznie tężeć natychmiast połącz ze sztywną pianą ubitą z białek.
Przelej do 6 natłuszczonych foremek do babeczek, wstaw do lodówki, aby masa zastygła. Przesuń nożem wzdłuż brzegów foremek, zanurz je w gorącej wodzie i odwróć, żeby tymbaliki wypadła.
Ułóż na półmisku. Każdą z babeczek posyp odrobiną kakao, udekoruj listkiem mięty i wisienką koktajlową.