Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17240
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 425
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 70
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 152
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 172
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17240
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 425
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 70
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 152
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 172
Składniki
W rondelku wymieszaj kakao z mlekiem, zagotuj. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z esencją waniliową i słodzikiem na jasną gładką masę. Stopniowo dodawaj kakao.
Przelej masę z powrotem do rondla i mieszając podgrzewaj, aż powstanie jednolita gęsta masa. Uważaj, aby masa ni zagotowała się! Zdejmij z ognia.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Połącz z masą czekoladową. Ochłodź. Kiedy masa zacznie tężeć natychmiast połącz ze sztywną pianą ubitą z białek.
Przelej do 6 natłuszczonych foremek do babeczek, wstaw do lodówki, aby masa zastygła. Przesuń nożem wzdłuż brzegów foremek, zanurz je w gorącej wodzie i odwróć, żeby tymbaliki wypadła.
Ułóż na półmisku. Każdą z babeczek posyp odrobiną kakao, udekoruj listkiem mięty i wisienką koktajlową.