Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sama słodycz.
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepi...
Odsłon: 900
Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majo...
Odsłon: 489
Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku...
Odsłon: 10702
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Odsłon: 116
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepi...
Odsłon: 900
Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majo...
Odsłon: 489
Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku...
Odsłon: 10702
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Odsłon: 116
Składniki
W rondelku wymieszaj kakao z mlekiem, zagotuj. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z esencją waniliową i słodzikiem na jasną gładką masę. Stopniowo dodawaj kakao.
Przelej masę z powrotem do rondla i mieszając podgrzewaj, aż powstanie jednolita gęsta masa. Uważaj, aby masa ni zagotowała się! Zdejmij z ognia.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Połącz z masą czekoladową. Ochłodź. Kiedy masa zacznie tężeć natychmiast połącz ze sztywną pianą ubitą z białek.
Przelej do 6 natłuszczonych foremek do babeczek, wstaw do lodówki, aby masa zastygła. Przesuń nożem wzdłuż brzegów foremek, zanurz je w gorącej wodzie i odwróć, żeby tymbaliki wypadła.
Ułóż na półmisku. Każdą z babeczek posyp odrobiną kakao, udekoruj listkiem mięty i wisienką koktajlową.