Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto ze śliwkami

Ucierane ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3871

Dodano:

Odsłon: 6659

Przepis na ucierane ze śliwkami

Składniki

  • 250 g masła
  • 240 g cukru
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • Kruszonka
  • 100 g mąki
  • 70 masła
  • 20 g cukru pudru
  • Śliwki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ucierane ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Jak masa będzie już puszysta, powoli dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania powoli dosypywać mąkę, ciągle ucierając. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana, przełożyć na formę wyłożoną papierem.
    Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Poukładać na cieście i posypać kruszonką .
    Miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem i mąką. Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
    Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40-45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń