Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny torcik czekoladowy, z masą śmietankową oraz wiśniami , przygotowany dla mojej najstarszej córki. Tort bardzo smaczny, a córka bardzo zadowolona.
mikser, tortownica, papier do pieczenia, nóż, szpatułka silikonowa,
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7963
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1301
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13745
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7963
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1301
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13745
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli , dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie łyżką drewnianą wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. a najlepiej( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. Krem czekoladowy ; Czekolady połamać na kawałki , włożyć i rozpuścić w podgrzanej śmietanie 30 /% . Rozpuszczone czekolady ostudzić i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia do czekolady wsypać śnieżki i zmiksować na jednolity krem. Krem schłodzić w lodówce około 20 minut. Krem śmietankowy; Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodając śmietan fix. Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Składanie tortu; Spód czyli dolny blat po nasączeniu ponczem z wody , cukru i soku z cytryny posmarować dżemem wiśniowym z kawałkami owoców , nałożyć część kremu śmietankowego z mascarpone , do kremu włożyć odsączone wiśnie z kompotu , przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem , posmarować dżemem, nałożyć drugą część krem śmietankowego z mascarpone , włożyć wiśnie , nałożyć trzeci blat formując tort. Tort posmarować kremem czekoladowym, boki obłożyć posypką czekoladową. Tort udekorowałam różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania), perełkami, kremem śmietankowym i czekoladowym , wisienkami oraz ozdobami z czekolady. Gotowy tort włożyć na noc do lodówki. Smacznego.