Desery Przepis na:
w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana...

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1509
Dodano: 22.11.2015
Odsłon: 14402
Składniki
- jajka 4 sztuki
- masło lub margaryna 15 dag
- cukier 1/2 szklanki
- kakao 1 łyżka
- przyprawa korzenna 1 opakowanie
- migdały 1 szklanka
- mleko 3,2% 1/2 szklanki
- mąka tortowa 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- herbata 1/2 szklanki
- mus z dyni 2 szklanki
- galaretka pomarańczowa 2 opakowania
- jogurt naturalny 4 łyżki
- bita śmietana - w opisie
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
jajka, miękka palma, culkier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa ma być o zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę
-
wlać mleko i połączyć składniki
-
całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki
-
tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarować - ciasto rozsmarować w blaszce, piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka -
zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć np. herbatą z cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy
-
mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej wody i tężejącą wyłożyć na dynię z jogurtem
nakryć blatem ciasta i lekko docisnąć, schować do lodówki na kilka godzin -
zimną śmietanę 30% 250 ml ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem, szprycka nałożyć śmietanę na cieście, boki posmarować resztą śmietany, schować do lodówki najlepiej na całą noc
zapraszam na inne przepisy: http://babiedolygdynia.blogspot.com/
Komentarze do przepisu (0)