Do góry

Desery Przepis na:

w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana...

w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1485

Dodano:

Odsłon: 14353

ciasto jest aromatyczne, chrupiące dzięki migdałom, z dynią i śmietaną szybko się zjada......................SMACZNEGO!!!

Składniki

  • jajka 4 sztuki
  • masło lub margaryna 15 dag
  • cukier 1/2 szklanki
  • kakao 1 łyżka
  • przyprawa korzenna 1 opakowanie
  • migdały 1 szklanka
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki
  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • herbata 1/2 szklanki
  • mus z dyni 2 szklanki
  • galaretka pomarańczowa 2 opakowania
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • bita śmietana - w opisie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. jajka, miękka palma, culkier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa ma być o zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę

  2. wlać mleko i połączyć składniki

  3. całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki


  4. tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarować - ciasto rozsmarować w blaszce, piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka

  5. zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć np. herbatą z cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy

  6. mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej wody i tężejącą wyłożyć na dynię z jogurtem

    nakryć blatem ciasta i lekko docisnąć, schować do lodówki na kilka godzin

  7. zimną śmietanę 30% 250 ml ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem, szprycka nałożyć śmietanę na cieście, boki posmarować resztą śmietany, schować do lodówki najlepiej na całą noc

    zapraszam na inne przepisy: http://babiedolygdynia.blogspot.com/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń