Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia. Przygotowane na bazie wafli tortowych, kremu budyniowo-kokosowego i biszkoptów z dodatkiem dżemu wiśniowego. Smaki idealnie się komponują i uzupełniają wzajemnie. Może być fajna propozycja na Sylwestra, ostatki, karnawał, walentynki czy spotkanie w gronie najbliższych. Sprawdzi się na każda okazję.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10382
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5978
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12820
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4572
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10382
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5978
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12820
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4572
Składniki
masa: Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń. Budyń mieszamy krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszamy go za długo, tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Budyń odstawiamy do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii spożywczej. Nie wkładamy budyniu do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. Do niedużej, ale wysokiej miski przekładamy masło. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy masę do całkowitego jej połączenia, ale nie za długo. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Wafel smarujemy połową dżemu i przykrywamy drugim waflem. Na wafel wykładamy połowę masy i układamy biszkopty delikatnie namoczone w likierze z dodatkiem wody. Następnie wykładamy resztę masy, kładziemy kolejny wafel, smarujemy dżemem, który przykrywam ostatnim waflem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. polewa z mlekiem w proszku: Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki (można masę zmiksować). Przygotowaną polewą polewamy wierzch i posypujemy wiórkami oraz startą białą czekoladą. Odstawiam do lodówki do schłodzenia . Smacznego!