Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa :-)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31274
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14392
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1379
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31274
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14392
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1379
Składniki
Mleko należy przelać do garnka, dodaj cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać po dwie, trzy łyżki schłodzonego mleka. Gdy masa będzie gładka, zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko w proszku. Dokładnie zmiksować.
Kiedy masa będzie dokładnie wymieszana podzielić ją na dwie części. Do jednej dodać kakao i ponownie wymieszać. Pierwszy wafel połóżyć na desce do krojenia, posmarować połową kakaowego kremu,
przykryć waflem i lekko docisnąć, wyłożyć połowę masy jasnej
wyrównać, przykryć kolejnym waflem i ponownie lekko docisnąć. Posmarować pozostałą masą kakaową, wyrównać, docisnąć, przykryć kolejnym waflem, wyłożyć resztę jasnej masy, wyrównać, przycisnąć ostatnim waflem. Wafle należy obciążyć kolejną deską do krojenia i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje, wafle pokroić na kwadraty lub trójkąty.
Wafelki przechowywać w lodówce. Smacznego :-)