Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z zeszytu mojej mamy, ma chyba z 20 lat i pamiętam jak moja mama robiła wafle przekładane galaretką na bazie śmietany. Smak niepowtarzalny i smakuje całkowicie inaczej niż wszystko co do tej pory jedliście.
Masło rozuść z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę.
Wszystko energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.
Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładaj do momentu wyczerpania masy wiśniowej.
Możesz wybrać inną galaretką, sądzę że świetnie sprawdzi się również galaretka agrestowa i cytrynowa.
Gdy masa z galaretki zbyt mocno się zetnie możesz ją trochę podgrzać, by łatwiej się smarowało.
Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej deskę półóż na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia.
Wafle można zrobić na 3 sposoby; Galaretka pomarańczowa z czekoladą gorzką, G...
Odsłon: 11362
Jak zrobić zapiekane szparagi z boczkiem lub szynką parmeńską. Pieczone szpar...
Odsłon: 64
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 1254
Jeśli ktoś uważa, że jedzenie nie potrafi poprawiać nastroju, chyba nie jadł...
Odsłon: 278
Uniwersalny biszkopt. Tym razem upiekłam w formie 28 cm x 26 cm. Upieczony w...
Odsłon: 8808
Jak zrobić zapiekane szparagi z boczkiem lub szynką parmeńską. Pieczone szpar...
Odsłon: 64
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 1254
Jeśli ktoś uważa, że jedzenie nie potrafi poprawiać nastroju, chyba nie jadł...
Odsłon: 278
Uniwersalny biszkopt. Tym razem upiekłam w formie 28 cm x 26 cm. Upieczony w...
Odsłon: 8808
Składniki
Masło rozuść z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę. Wszystko energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.
Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładaj do momentu wyczerpania masy wiśniowej. Możesz wybrać inną galaretką, sądzę że świetnie sprawdzi się również galaretka agrestowa i cytrynowa. Gdy masa z galaretki zbyt mocno się zetnie możesz ją trochę podgrzać, by łatwiej się smarowało.
Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej deskę półóż na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia.
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 157
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 411