Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z zeszytu mojej mamy, ma chyba z 20 lat i pamiętam jak moja mama robiła wafle przekładane galaretką na bazie śmietany. Smak niepowtarzalny i smakuje całkowicie inaczej niż wszystko co do tej pory jedliście.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11824
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11824
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Masło rozuść z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę. Wszystko energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.
Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładaj do momentu wyczerpania masy wiśniowej. Możesz wybrać inną galaretką, sądzę że świetnie sprawdzi się również galaretka agrestowa i cytrynowa. Gdy masa z galaretki zbyt mocno się zetnie możesz ją trochę podgrzać, by łatwiej się smarowało.
Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej deskę półóż na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia.