Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć w sklepach możesz spotkać gotowe andruty z masą o różnych smakach – waniliowych, orzechowych, owocowych, czekoladowych... Żadne jednak nie mogą równać się ze smakiem tych domowych, przyrządzanych z kilku prostych składników. Nasz przepis na wafle z masą z mleka w proszku to klasyka, która wielu osobom przywołuje smaki z dzieciństwa. Łączy ze sobą wszystko, co przypadnie ci do gustu – słodycz, kremową konsystencję i chrupkie andruty.
Ten przepis na wafle z masą z mleka w proszku to prawdziwy powrót do dzieciństwa. To sentymentalna słodka przekąska dla wielu dzisiejszych 40-latków. Była niezwykle popularna w latach 80-tych, kiedy na półkach sklepowych znajdowało się niewiele słodyczy. Ówczesne gospodynie musiały wykazywać się ogromną kreatywnością, przygotowując przysmaki z kaszy manny, płatków owsianych czy właśnie mleka w proszku. W tym przepisie wykorzystaliśmy jeszcze inne proste składniki do stworzenia masy, czyli masło, cukier, cukier waniliowy oraz tradycyjne mleko. Do tego idealnie pasują kruche i uniwersalne wafle.
Wafle z masą z mleka w proszku świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy, przekąska na przyjęciu albo deser do lunchboxa. To przepis na deser z łatwo dostępnych składników, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Świetnie też sprawdzi się, jeśli w twoim domu zalegają zapasy albo zastanawiasz się, co można zrobić z mleka w proszku. Masa nie tylko ma wyjątkowy smak, ale też dobrze się rozprowadza i szybko tężeje. Dzięki temu wafle możesz przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Polecamy również sprawdzić nasz przepis na sernik z mleka w proszku.
Masa do wafli z mlekiem w proszku to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych domowych deserów. Jej sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu składników. Na początek należy rozpuścić masło razem z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Najlepiej robić to na niewielkim ogniu, aby wszystko ładnie się połączyło, ale nie zagotowało. Kluczowe jest to, aby cukier całkowicie się rozpuścił, bo jeśli zostaną w nim kryształki, masa po zastygnięciu może być ziarnista.
Gdy baza jest gotowa i jeszcze gorąca, zdejmij ją z ognia i zacznij stopniowo dodawać mleko w proszku. Ten etap warto wykonać rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach, aby uniknąć grudek. Zbyt szybkie wsypanie całej porcji mleka naraz może sprawić, że krem do wafli z mlekiem w proszku będzie zbity i trudna do rozsmarowania.
Gotowa masa powinna być gładka, dość gęsta, ale jeszcze płynna. Po krótkim przestudzeniu delikatnie stężeje. Pamiętaj o tym, aby nie nakładać jej gorącej na wafle. Poczekaj aż uzyska temperaturę pokojową. Dobrze przygotowana nie tylko świetnie się rozprowadza, ale po schłodzeniu zyskuje przyjemną, mleczną strukturę i smak przypominający popularne batoniki z dzieciństwa.
Gotowa masa do andruta z mleka w proszku jest dość rzadka, ale po przestudzeniu zacznie gęstnieć. Właśnie dlatego warto odczekać kilka minut przed smarowaniem wafli. Nakładanie wymaga nieco uwagi. Warstwy kremu do wafli z mlekiem w proszku nie powinny być zbyt grube, aby całość dobrze się połączyła. Po sklejeniu się, wafle nie będą trudne w krojeniu i nakładaniu na talerz.
Po przełożeniu wszystkich warstw dobrze jest przykryć wafle arkuszem papieru do pieczenia, położyć na nich deskę i obciążyć np. książkami – dzięki temu wafle przylgną do siebie i będą równe. Do tego owinięte w folię spożywczą muszą wylądować na kilka godzin w lodówce. Masa się ustabilizuje i całość nabierze odpowiedniego smaku.
Po schłodzeniu wafle z mlekiem w proszku łatwo pokroić na prostokąty lub kwadraty. To też dobra informacja dla tych, którzy lubią przygotowywać słodkie przekąski z wyprzedzeniem. Taki deser długo zachowuje świeżość i możesz go zrobić nawet dzień przed podaniem gościom. Andruty z mleka w proszku możesz też urozmaicić, dodając do masy posiekane orzechy.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2714
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1241
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 702
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 50
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2714
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1241
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 702
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 50
Składniki
W rondelku zagotuj na wolnym ogniu masło z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Mieszaj co chwilę.
Kiedy cukier się rozpuści, a składniki się połączą, zdejmij rondelek z palnika. Do ciepłej masy stopniowo dodawaj mleko w proszku, cały czas mieszając rózgą cukierniczą. Uzyskasz dość rzadki, gładki krem. Poczekaj, aż nieco przestygnie.
Nakładaj cienkie warstwy kremu na kolejne warstwy wafli. Wykorzystasz około 7-8 sztuk. Połóż przełożone wafle na blacie i równomiernie dociśnij ciężkim przedmiotem (np. kilkoma książkami kucharskimi ułożonymi na dużej desce do krojenia chleba). Poczekaj aż się „sprasują”. Następne owinięte folią spożywcza włóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj pokrojone na niewielkie prostokąty.