Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowe naleśniki z kremem i truskawkami

Waniliowe naleśniki z kremem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1975

Dodano:

Odsłon: 4047

Kremowo-truskawkowa, obiadowa rozpusta.

Składniki

  • naleśniki:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60g masła
  • krem:
  • 400ml śmietanki kremówki 30%
  • 500g sera mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (10g) cukru z prawdziwą wanilią
  • dodatkowo:
  • 500g truskawek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ROBIMY NALEŚNIKI

    Masło roztapiamy w rondelku, po czym pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. Jajka ubijamy przez kilka minut ze szczyptą soli na jasną, puszystą pianę. Następnie dolewamy mleko, wodę mineralną oraz ekstrakt waniliowy i rozmiksowujemy dokładnie. Teraz, w dwóch – trzech partiach, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na gładką masę. Na koniec dodajemy wystudzone masło i łączymy je przez chwilę z resztą składników.
    Gotowe ciasto powinno być jednolite, lejące i puszyste. Jeśli tak jest, zabieramy się za smażenie.
    Rozgrzewamy patelnię, najlepiej przeznaczoną do smażenia naleśników, a następnie wylewamy na nią chochlą porcje ciasta i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni. Smażymy cienkie placuszki przez 2-3 minuty z obu stron. Patelni nie natłuszczamy dodatkowo, do ciasta dodaliśmy już wystarczającą ilość masła, aby naleśniki się nie przypaliły i nie przywierały do dna.
    Gotową naleśnikową stertę odstawiamy do przestudzenia.

  2. PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

    Oczyszczone, osuszone truskawki odszypułkowujemy i kroimy w niewielką kostkę lub cienkie plasterki.

  3. ROBIMY KREM

    Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i miksujemy krótko do połączenia składników na gładki, jednolity krem.

  4. SKŁADAMY NALEŚNIKI

    Wystudzonego naleśnika smarujemy cienką warstwą kremu na całej powierzchni. Na ¼ powierzchni wykładamy cząstki truskawek i składamy naleśnik na pół. Złożoną połówkę ponownie smarujemy kremem, posypujemy truskawkami i składamy na pół. W ten sposób powstaje zgrabny trójkąt wypełniony po brzegi dobrocią. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Wierzchy naleśników oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy kremem, o ile nam zostanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 17 lipca 2017 naleśniczki prezentują się bardzo pysznie...;-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń