Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowe tartaletki z brzoskwiniami

Waniliowe tartaletki z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 127

Babeczki z brzoskwiniami to bardzo efektowny i smaczny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Smacznego.

Składniki

  • .Ciasto
  • mąka pszenna 2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 10 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • żółtko 1 szt
  • masło 12 dag
  • śmietana gęsta 2-3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • Pozostałe składniki
  • brzoskwinie 10 szt
  • biszkopty pokruszone 1/3 szkl
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • śmietana kremówka 200 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • fix do śmietany 1 opakowanie
  • maliny świeże
  • płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Waniliowe tartaletki z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie obrać, podzielić na połówki, usunąć pestki. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtko, sok z cytryny, cukier z wanilią, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut.

  2. Następnie rozwałkować, wylepić foremki, nakłuć widelcem, posypać startymi biszkoptami. Ułożyć połówki brzoskwiń, posypać cukrem z wanilią. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut. Upieczone ostudzić, wyjąć z foremek.

  3. Zimną śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fix ubić na sztywną pianę.

  4. Napełnić szprycę cukierniczą, ozdobić zimne babeczki.

  5. Ułożyć świeże maliny i płatki migdałowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń