Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z bitą śmietaną i galaretką poziomkową. Proste i bardzo fajnie wyglądające.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1402
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1402
Składniki
Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Na blaszkę (25 na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy nasze ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Obie galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku podanej na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek na dwie części. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy mleko w proszku oraz wlewamy przestudzoną żelatynę. Biszkopt od przekrojonej strony smarujemy bitą śmietana na obu blatach. Na dolną cześć biszkoptu z bitą śmietaną wykładamy tężejącą galaretką, przykrywamy górną częścią biszkoptu śmietaną do galaretki. Całe ciasto chłodzimy w lodówce około godziny. Możemy wierzch ciast polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.