Do góry

Desery Przepis na:

Warstwowe kolorowe babeczki.

Przepis dnia 2014-03-16
Warstwowe kolorowe babeczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9153

Dodano:

Odsłon: 10895

Na podtrzymanie pięknej pogody i nastroju, małe co nieco do kawki lub herbatki :)

Składniki

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki maku
  • 1 łyżka budyniu wiśniowego
  • kilka kawałków czekolady lub lukier
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Warstwowe kolorowe babeczki.

Przygotowanie

  1. Ucieramy jajka z margaryną i cukrem, dodajemy obie mąki, olej, proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie ucieramy, dzielimy na cztery porcje, ja w małe miseczki. Jedną zostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy budyń wiśniowy ( ja dodatkowo dodałam odrobinkę barwniku bo mój budyń był jakiś blady:) ). Do trzeciej dodajemy mak, a do ostatniej kakao. W każdej miseczce dokładnie mieszamy ciasto.

  2. Do formy na babeczki wkładamy papierowe foremki, na dno wkładamy łyżeczkę białego ciasta, następnie łyżeczkę ciasta czerwonego, na to ciasto z makiem i na koniec ciasto z kakao.

  3. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy lukrem, czekoladą roztopioną, dekorujemy według upodobań.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń