Do góry

Desery Przepis na:

Wegańskie kuleczki daktylowo - sezamowe

Wegańskie kuleczki daktylowo - sezamowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 189

Kolejny wegański przepis! Ostatnio były wegańskie pyszne batoniki z 4 składników a dzisiaj prosty przepis na pyszne kuleczki daktylowo – sezamowe. Te niesamowicie smaczne słodycze są bez cukru, słodycz pochodzi wyłącznie z daktyli. Pora zrobić zapas daktyli i po kolei próbować przepisów na zdrowe słodkości. Suszone daktyle i pasta tahini to produkty, które często pojawiają się w moich przepisach, więc nie musisz się martwić, że ich nie wykorzystasz.

Składniki

  • daktyle suszone 100g
  • płatki owsiane 100g
  • pasta sezamowa tahini 50g
  • len mielony 20g
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegańskie kuleczki daktylowo - sezamowe

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. godziny (można dłużej). Płatki i len mielimy. Daktyle bez wody blendujemy z pastą tahini. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Możemy masę włożyć do lodówki na godzinę lub dłużej, wtedy będzie łatwiej formować kulki. Z masy formujemy kuleczki (mi wyszło 16 sztuk). Obtaczamy w sezamie (można go wcześniej uprażyć). Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń