Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegańska dieta uchodzi za pełną wyrzeczeń. Wydaje się bowiem, że wielu przysmaków nie da się przygotować bez mleka czy jajek. Na przykład lodów – ich istotą jest przecież tłusta, słodka śmietana. W wielu przepisach pojawiają się także żółtka. Jedyne dostępne powszechnie wegańskie lody to te sorbetowe – z musów owocowych i wody… Prawda na temat wegańskiej kuchni jest dokładnie odwrotna. Produkty pochodzenia roślinnego to nieskończone bogactwo składników (wybór jest zdecydowanie większy niż w przypadku produktów odzwierzęcych), z których można wyczarować dziesiątki wariantów różnych dań. Bazą do wegańskich lodów może stać się mleko kokosowe czy ryżowe, ale też banany albo masło orzechowe. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych lodów, do wegańskich trafić może każdy z dodatków – owoce, bakalie, zioła albo – ostatnio często spotykane w lodowych deserach – warzywa. Składniki wystarczy zblendować i zamrozić. Według poniższego przepisu możesz przygotować lody błyskawiczne – gotowe do spożycia tuż po zblendowaniu. Schłodź wcześniej mleko kokosowe i użyj mrożonych owoców.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4698
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4698
Składniki
Pokrój banany na nieduże kawałki. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrob z niej nasiona. Wymieszaj zawartość puszki z mlekiem kokosowym.
Wszystkie składniki (wraz z malinami) umieść w kielichu blendera i zmiksuj na jednolity mus. Dosłodź do smaku. Przelej do naczynia odpornego na niskie temperatury. Wstaw na co najmniej kilka godzin do zamrażarki. W trakcie mrożenia co pewien czas zamieszaj gęstniejące lody, by masa zachowała gładką konsystencję.