Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymuje się z mianioku. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Można ją znaleźć w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jej koszt to ok. 6-8 zł. Można ja podawać na wiele sposobów, z kakao, karobem czy czekoladą. Najczęściej stosowana jest w deserach, kisielach i jako zagęstnik w zup.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1787
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 55
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1787
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 55
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 143
Składniki
Tapiokę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko roślinne i dodajemy tapiokę. Gotujemy do momentu aż tapioka będzie przezroczysta (trwa to 10-15 min ale zależy to od rodzaju tapioki). Masę przelewamy do szklanek/ miseczek. Odstawiamy do wystudzenia.
Do małego rondelka wrzucamy truskawki i dodajemy kilka łyżek wody. Owoce gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy mus o gładkiej konsystencji można dodatkowo go zmiksować blenderem i dosłodzić cukrem. Ostudzony mus przekładamy na tapiokę. Pudding z tapioki podajemy lekko schłodzony.
Jeśli nie macie za wiele czasu, mus truskawkowy możecie zastąpić ulubioną konfiturą lub dżemem