Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymuje się z mianioku. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Można ją znaleźć w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jej koszt to ok. 6-8 zł. Można ja podawać na wiele sposobów, z kakao, karobem czy czekoladą. Najczęściej stosowana jest w deserach, kisielach i jako zagęstnik w zup.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457971
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1527
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 612
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1273
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457971
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1527
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2306
Składniki
Tapiokę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko roślinne i dodajemy tapiokę. Gotujemy do momentu aż tapioka będzie przezroczysta (trwa to 10-15 min ale zależy to od rodzaju tapioki). Masę przelewamy do szklanek/ miseczek. Odstawiamy do wystudzenia.
Do małego rondelka wrzucamy truskawki i dodajemy kilka łyżek wody. Owoce gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy mus o gładkiej konsystencji można dodatkowo go zmiksować blenderem i dosłodzić cukrem. Ostudzony mus przekładamy na tapiokę. Pudding z tapioki podajemy lekko schłodzony.
Jeśli nie macie za wiele czasu, mus truskawkowy możecie zastąpić ulubioną konfiturą lub dżemem