Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymuje się z mianioku. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Można ją znaleźć w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jej koszt to ok. 6-8 zł. Można ja podawać na wiele sposobów, z kakao, karobem czy czekoladą. Najczęściej stosowana jest w deserach, kisielach i jako zagęstnik w zup.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12078
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1352
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12761
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4188
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12078
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1352
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12761
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4188
Składniki
Tapiokę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko roślinne i dodajemy tapiokę. Gotujemy do momentu aż tapioka będzie przezroczysta (trwa to 10-15 min ale zależy to od rodzaju tapioki). Masę przelewamy do szklanek/ miseczek. Odstawiamy do wystudzenia.
Do małego rondelka wrzucamy truskawki i dodajemy kilka łyżek wody. Owoce gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy mus o gładkiej konsystencji można dodatkowo go zmiksować blenderem i dosłodzić cukrem. Ostudzony mus przekładamy na tapiokę. Pudding z tapioki podajemy lekko schłodzony.
Jeśli nie macie za wiele czasu, mus truskawkowy możecie zastąpić ulubioną konfiturą lub dżemem