Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza tradycyjne baba wielkanocna pachnąca drożdżami :)
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 751
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8721
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3119
Polecam.
Odsłon: 1919
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 751
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8721
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3119
Polecam.
Odsłon: 1919
Składniki
1. z połowy mleka , jednej łyżki cukru i drożdży przygotowuję zaczyn, w kubeczku powinien postać w cieple 10 minut powinny, drożdże rosnąc :) 2. do miski wsypuję mąkę i cukier, wlewam zaczyn mieszam łyżka, dodaję pozostałe mleko , jajka i tłuszcz. Mieszam, a potem wyrabiam ręka kilka minut tak aby wtloczyć do ciasta powietrze, Dodaj skórkę z cytryny i rodzynki wyrabiam jeszcze trochę. Zostawiam teraz przykrywając ściereczką do wyrośnięcia ok 30 minut. Powinno podrosnąć ok. 1/2
3. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułka formy na babkę. Zostawiam jeszcze do wyrośnięcia kolejne 15 minut i do pieca na ok 45 minut na 190 stopnia. 4. Po wyjęciu z pieca baba stygnie w formie. Potem wyjmuję z formy i obracam i polewam trochę lukrem cytrynowym 5. Taka babka jest pulchna, pachnąca i pyszna!