Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka idealna na Wielkanoc i nie tylko.
forma do babki
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Herbatę zaparzyć w 1 szklance wody. Dodać rodzynki i pozostawić aż ostygnie. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Rodzynki odcedzić i oprószyć mąką. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie utarte dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wlać herbatę. Zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto. Piec ok. 1 godz. w temp. 180ºC. Gdy babka ostygnie, wyjąć ją z formy i oprószyć cukrem pudrem.