Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka idealna na Wielkanoc i nie tylko.
forma do babki
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 18
Polecam.
Odsłon: 522
...ale pyszny.
Odsłon: 555
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 34
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 52
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 18
Polecam.
Odsłon: 522
...ale pyszny.
Odsłon: 555
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 34
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 52
Składniki
Herbatę zaparzyć w 1 szklance wody. Dodać rodzynki i pozostawić aż ostygnie. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Rodzynki odcedzić i oprószyć mąką. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie utarte dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wlać herbatę. Zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto. Piec ok. 1 godz. w temp. 180ºC. Gdy babka ostygnie, wyjąć ją z formy i oprószyć cukrem pudrem.