Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna babka na białkach

Wielkanocna babka na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 1402

Dodano:

Odsłon: 2752

Pyszna i aromatyczna babka przygotowana na białkach. Jeśli czasem zostają Ci same białka to można je zamrozić a potem przygotować takie pyszne ciacho nie tylko na Wielkanoc

Składniki

  • białka 7 szt
  • mąka 3 szkl
  • roztopiona margaryna
  • mleko 3/4 szkl
  • cukier 1 szkl
  • proszek do pieczenia
  • aromat cytrynowy i pomarańczowy
  • bakalie: rodzynki, orzechy, żurawina, czekolada itp.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Następnie ostudzoną roztopioną margarynę i letnie mleko.
    Mąkę z proszkiem dodawać powoli mieszając by nie powstały grudki. Dodać aromaty wg uznania( u mnie ok. 1/3 buteleczki) i bakalie, które uprzednio oprószyć mąką, by nie opadły na dno.Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Piec w temp. 170 st. przez ok. 1 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 29 sierpnia 2018 Pyszna taka babka, wiem bo już nieraz piekłam.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 25 marca 2016 fajny przepis,na pewno wypróbuję;nie wiedziałam że można białko mrozić:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń