Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocna babka zebra jest puszysta i miękka, dlatego skrada serca podczas świątecznych dni przy stole. Nasza propozycja urozmaicona jest jeszcze czekoladową polewą.
Do tego przepisu wykorzystaj niewielką podłużną formę keksówkę o długości ok. 25 cm.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5384
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5384
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
W misce przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj delikatnie, aby składniki się połączyły. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Miksuj dalej i stopniowo dodawaj jajko, jedno po drugim.
Dodaj teraz suche składniki i połącz je za pomocą miksera lub łyżki. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj w taki sposób, aby masa zmieniła kolor na czekoladowy.
Formę wysmaruj delikatnie tłuszczem. Nakładaj masy na przemian, czyli po jednej łyżce jasnej i ciemnej. Dzięki temu zrobi się efekt zebry.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu z włączonymi grzałkami górną i dolną. Piecz przez około 40 minut i odstaw do wystygnięcia.
Ostudzoną babkę udekoruj polewą czekoladową. W tym celu podgrzej na średnim ogniu śmietanę i dodaj połamane dwie tabliczki czekolady deserowej i mlecznej. Zdejmij z ognia albo ustaw jak najniższą moc i mieszaj szpatułką aż zrobi się gładka masa. Polej nią przygotowaną babkę, możesz też ozdobić ją orzechami.