Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocna babka zebra jest puszysta i miękka, dlatego skrada serca podczas świątecznych dni przy stole. Nasza propozycja urozmaicona jest jeszcze czekoladową polewą.
Do tego przepisu wykorzystaj niewielką podłużną formę keksówkę o długości ok. 25 cm.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3561
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1801
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1078
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 212
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3561
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1801
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1078
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 212
Składniki
W misce przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj delikatnie, aby składniki się połączyły. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Miksuj dalej i stopniowo dodawaj jajko, jedno po drugim.
Dodaj teraz suche składniki i połącz je za pomocą miksera lub łyżki. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj w taki sposób, aby masa zmieniła kolor na czekoladowy.
Formę wysmaruj delikatnie tłuszczem. Nakładaj masy na przemian, czyli po jednej łyżce jasnej i ciemnej. Dzięki temu zrobi się efekt zebry.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu z włączonymi grzałkami górną i dolną. Piecz przez około 40 minut i odstaw do wystygnięcia.
Ostudzoną babkę udekoruj polewą czekoladową. W tym celu podgrzej na średnim ogniu śmietanę i dodaj połamane dwie tabliczki czekolady deserowej i mlecznej. Zdejmij z ognia albo ustaw jak najniższą moc i mieszaj szpatułką aż zrobi się gładka masa. Polej nią przygotowaną babkę, możesz też ozdobić ją orzechami.