Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek z powidłami własnej roboty, wysmażonymi w lecie, jest po prostu pycha.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1319
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1319
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać. Dodać, starte na tarce o małych oczkach żółtka. Zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na placek w kształcie np. jajka. To będzie spód mazurka. Drugą część rozwałkować w takim samym kształcie i z pozostałego ciasta zrobić rameczkę. Można zrobić zwykły wałek i ponagniatać. To będzie wierzch mazurka. Placki upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni -ok 20-25 min. Po wystudzeniu placków poskładać ciasto. Spodni placek posmarować obficie powidłami i przyłożyć plackiem z rameczką. Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier. Można go zabarwić farbką spożywczą. Takim lukrem wypełnić pole w rameczce i pozostawić do przeschnięcia. Udekorować wg własnej woli. Można zrobić np. kolorowy rysunek pisakami cukrowymi. Mazurek powinien poleżeć min 24 godz, żeby ciasto zmiękło i można było łatwo je pokroić. Smacznego.