Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec ptysiowy z kremem czekoladowym

Wieniec ptysiowy z kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1099

Dodano:

Odsłon: 523

Czasami ciężko oprzeć się słodyczom, dlatego przychodzę do Was z odsieczą ;)

Składniki

  • szczypta soli
  • 3/4 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100g masła
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki kakao
  • jogurt planton kokosowy bez cukru
  • 100g erytrytolu
  • 250g mascarpone
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. Wbijamy po kolei jajka i drewnianą łyżką mieszamy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrąg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i przekrawamy na pół. Wszystkie składniki kremu miksujemy razem. Przekładamy do rękawa i wyciskamy na ciasto. Przykrywamy górą i posypujemy migdałami z wierzchu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń