Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to jeden z kulinarnych symboli świąt Wielkiejnocy. Choć nie wyobrażamy sobie bez niej świątecznego stołu, często sprawia nam sporo zawodu, bo już na drugi dzień po upieczeniu staje się nazbyt sucha. Jeśli i tobie przydarza się taki problem, w tym roku przygotuj wilgotną babkę wielkanocną według poniższego przepisu.
Foremka do babki o średnicy ok. 25 cm
Składniki
Przygotuj średniej wielkości (średnica 22-25 cm) formę na babkę z kominem – natłuść ją i przyprósz bułką tartą lub mąką.
Do jednej miski przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem.
Gdy składniki się połączą, dodawaj do nich (cały czas miksując) po jednym jajku, a następnie śmietanę i cukier wanilinowy (lub ziarenka wyskrobane z przekrojonej laski wanilii).
Do uzyskanej masy dodaj mąkę z proszkiem. Ucieraj je jeszcze przez parę minut (do całkowitego połączenia składników).
Przelej ciasto do formy i wstaw na środkowy poziom do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj taki lukier, jaki lubisz najbardziej, na przykład malinowy, lekko zakrapiany rumem. Oblej nim nieco przestudzone ciasto. By wilgotna babka wielkanocna prezentowała się naprawdę odświętnie, możesz dodatkowo ozdobić ją posypką z drobnych, kolorowych cukierków.