Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie pod kruszonką można nazwać ciastem, choć to bardziej deser owocowy. Pewne natomiast jest to, że wszystkim udaje się go przygotować - nawet tym, którzy nie mają dużego doświadczenia cukierniczego. Wystarczy tylko garść wiśni (mogą być świeże lub mrożone), cukier i prosta kruszonka z mąki, masła i cukru. To najszybszy sposób na efektowny deser na lato. Do kruszonki można dodać odrobinę cukru wanilinowego albo cynamonu, jeśli wypiek ma mieć jeszcze więcej aromatu i pięknego zapachu. Warto pamiętać, że najlepiej smakuje na ciepło - z dodatkiem lodów lub cukru pudru.
Wiśnie pod kruszonką najlepiej przygotować w żaroodpornym naczyniu lub ceramicznych kokilkach. Owoce trzeba przed przełożeniem do naczynia oprószyć cukrem (aby zbalansować ich kwaskowatość) oraz mąką ziemniaczaną (dzięki czemu deser nie rozpłynie się pod wpływem puszczanego soku). Całość piecze się zaledwie 30 minut, więc deser jest naprawdę ekspresowy. To świetny pomysł na letni podwieczorek, ale też sprawdzona, rozgrzewająca receptura do wykorzystania zimą (wystarczy sięgnąć po wiśnie mrożone lub z kompotu). Wiśnie pod kruszonką pokochają wszyscy domownicy.
Forma do pieczenia, mikser
Taki deser to przykład na to, że prostota może być wyjątkowo smaczna. Trzeba przyznać, że za bardzo się przy nim nie napracujesz. Ciasto sezonowe robi się bez długiego zagniatania czy ucierania. Wystarczy obsypać owoce, przerzucić do formy, posypać kruszonką, a potem zapiec. Tylko tyle, a deser robi wrażenie. Co ciekawe, dzięki dodatkowi kruszonki wciąż smakuje jak drożdżówka lub ciasto, choć bardziej soczyste.
Wiśnie przyciągają uwagę, a kruszonka wychodzi pięknie złocista i lekko maślana. Owoce - przyjemnie kwaskowate - rozpływają się w ustach, za to grudki ciasta chrupią pod zębami, dzięki dodatkowi cukru. Połączenie słodkiej kruszonki i kwaśnych wiśni kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Choć my nazywamy deser wiśniami pod kruszonką, niektórzy określiliby go jako crumble. To angielska wersja ciasta z kruszonką i owocami, która zdobyła popularność na całym świecie. W wersji brytyjskiej często podaje się ją z jabłkami, śliwkami lub gruszkami. Może służyć za słodkie śniadanie lub deser. W Polsce crumble przyjęło się jako wypiek do zrobienia z dowolnymi sezonowymi owocami, np. wiśniami. Daje jednak ogromne możliwości modyfikacji.
Nie masz wiśni? Nic nie szkodzi - deser da się z łatwością zamienić na inne owoce. Można użyć czereśni, malin, borówek, rabarbaru, truskawek, śliwek, gruszek, moreli czy jabłek. Wystarczy pamiętać, żeby owoce nie były bardzo dojrzałe, a w konsekwencji - zbyt soczyste. Unikniesz wtedy ryzyka, że kruszonka nasiąknie sokiem i stanie się miękka.
Kruszonkę da się przygotować w kilka chwil. Najczęściej powstaje z klasycznej mąki pszennej, masła i cukru. Niektórzy dodają jeszcze płatków owsianych czy mielonych migdałów, dla większych wartości odżywczych lub atrakcyjniejszego smaku. Jeśli marzysz o pięknie pachnącym deserze, dodaj odrobinę cukru wanilinowego lub cynamonu do przygotowywanej kruszonki. Pamiętaj, aby podczas pieczenia ładnie ją zarumienić. Wtedy będziesz mieć pewność, że jest chrupiąca.
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7014
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7014
Składniki
Przygotuj warstwę owocową. Wiśnie umyj, oczyść i osusz. Wydryluj, przepoławiając.
Do miski wsyp cukier i mąkę, przemieszaj. Wiśnie obtocz w mieszance i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Zabierz się za kruszonkę. Mąkę, masło (najlepiej wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki) i cukier włóż do jednej miski lub na stolnicę. Zmiksuj lub zagniataj palcami, aż do momentu powstania grudek.
Przygotowaną kruszonką posyp wiśnie. Formę przenieś do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Wiśnie pod kruszonką podawaj ciepłe. Możesz serwować oprószone cukrem pudrem albo w towarzystwie lodów śmietankowych czy waniliowych.