Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto witrażyk to bezapelacyjny smak dzieciństwa i choć mógł kryć się pod wieloma różnymi nazwami, na widok tęczy wielobarwnych galaretek zatopionych w mlecznej masie, na twarzy każdego pojawia się wielki uśmiech. Aby forma wizualna witrażyka była jeszcze bardziej atrakcyjna, przygotuj go w misce, którą potem odwrócisz do góry dnem. Efektowny kształt kopuły zachwyci każdego miłośnika deserów na zimno.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2656
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 489
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 169
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 405
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 182
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2656
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 489
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 169
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 405
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 182
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 117
Składniki
Dużą miskę (ok. 3-litrową) wysmaruj masłem i wyłóż dokładnie folią spożywczą, aby boki folii wystawały poza brzegi miski. Delikatnie przełóż do miski masę mleczno-galaretkową i wyrównaj powierzchnię. Schładzaj w lodówce 6-8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Gotowy deser wyłóż z miski na duży talerz lub tacę i oderwij folię spożywczą.
Deser możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Każdą z galaretek rozpuść w 250 ml wrzątku i przelej do foremek/miseczek do całkowitego zastygnięcia. Gdy galaretki wystygną, wstaw je do lodówki, by w pełni stężały. Wybierz takie miseczki, z których łatwo ci będzie wyjąć galaretki. Mogą to być także puste opakowania po np. lodach, które będzie można rozciąć. Zastygłe galaretki wyjmij z pojemników i pokrój w kostkę (kawałki nie muszą być równej wielkości).
Do dużego garnka wlej mleko i wsyp cukry, po czym zacznij podgrzewać. W 250 ml wrzątku rozpuść żelatynę, aby nie było w niej grudek i wlej do zagotowanego mleka. Wymieszaj masę i zdejmij z palnika, a następnie pozwól wystygnąć do osiągnięcia temperatury pokojowej. Gdy masa będzie zimna, dodaj do niej kawałki posiekanych galaretek. Przemieszaj bardzo ostrożnie tylko kilka razy, aby galaretki się nie rozpadły.