Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto, które z pewnością posmakuje tym, którzy nie lubią tłustych mas na bazie masła. :)
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 742
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 742
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Składniki
Na początek ubijamy jajka z cukrem do białości. Następnie do powstałej masy dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Cały czas mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wodę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlewamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki. Ciasto pieczemy ok.25-30 minut w piecyku nastawionym na 180 stopni.
Gdy ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i odstawiamy do schłodzenia. Następnie kroimy wzdłuż na pół, w ten sposób otrzymujemy 2 placki, które będziemy przekładać masą.
Zabieramy się za krem. Na początek zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do niej cukier. Następnie powolutku dodajemy serki homogenizowane. Wreszcie na sam koniec wlewamy mocno przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
Międzyczasie nasączamy oba placki przegotowaną chłodną wodą z dodatkiem cukru waniliowego połączoną sokiem lub esencją herbaty bądź wymieszaną z alkoholem. Po 15 minutach spędzonych w lodówce - masa powinna być już gotowa do przełożenia ciasta.
Przełożone ciasto na wierzchu ozdabiamy czekoladową polewą (w garnku rozpuszczamy margarynę, cukier wodę, kakao, czekoladę - gotujemy ok. 3-4 min.).
Smacznego! :)