Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto, które z pewnością posmakuje tym, którzy nie lubią tłustych mas na bazie masła. :)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1475
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1198
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1328
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 999
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1475
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1198
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1328
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 999
Składniki
Na początek ubijamy jajka z cukrem do białości. Następnie do powstałej masy dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Cały czas mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wodę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlewamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki. Ciasto pieczemy ok.25-30 minut w piecyku nastawionym na 180 stopni.
Gdy ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i odstawiamy do schłodzenia. Następnie kroimy wzdłuż na pół, w ten sposób otrzymujemy 2 placki, które będziemy przekładać masą.
Zabieramy się za krem. Na początek zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do niej cukier. Następnie powolutku dodajemy serki homogenizowane. Wreszcie na sam koniec wlewamy mocno przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
Międzyczasie nasączamy oba placki przegotowaną chłodną wodą z dodatkiem cukru waniliowego połączoną sokiem lub esencją herbaty bądź wymieszaną z alkoholem. Po 15 minutach spędzonych w lodówce - masa powinna być już gotowa do przełożenia ciasta.
Przełożone ciasto na wierzchu ozdabiamy czekoladową polewą (w garnku rozpuszczamy margarynę, cukier wodę, kakao, czekoladę - gotujemy ok. 3-4 min.).
Smacznego! :)