Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na jeden z najprostszych deserów, który można zrobić w zaledwie 20 minut. Przygotujemy zabaglione, czyli nic innego jak włoski kogel mogel, składający się z żółtek, cukru i odrobiny alkoholu. To trzy proste składniki, a efekt jest naprawdę niesamowity. Zabaglione jest puszyste, gęste i idealnie słodkie. Dodatek Limoncello sprawia, że krem jest delikatnie cytrynowy, a owoce dodają całości przyjemnej świeżości.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27223
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27223
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Do dużej miski odpornej na wysokie temperatury przełóż 4 żółtka dużych jaj, 50 g cukru oraz 60 ml likieru Limoncello. Składniki krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru w płynie i delikatnego spulchnienia masy.
Postaw miskę na garnku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody. Żółtka ubijaj ręcznie na parze przez około 10 – 12 minut, do osiągnięcia konsystencji gęstego, puszystego budyniu, a następnie zdejmij miskę z garnka.
Do czterech małych szklanek o pojemności 120 ml włóż po kilka owoców – na przykład borówek, malin, truskawek lub kawałków pomarańczy. Rozdziel krem z żółtek pomiędzy naczynia.
Przyozdób desery lekkimi dodatkami, np. płatkami migdałów, kakao lub cynamonem. Podawaj od razu.
Smacznego!