Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na drożdżówki. W środku budyń i dodatkowo dodałam borówki. Możecie je oczywiście zamienić na inne owoce, lub całkowicie z nich zrezygnować. Bułeczki z samym budyniem też będą pyszne. Z podanych składników zrobiłam 18 bułeczek.
Na początek przygotować budyń.
250 ml. mleka wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzać.
100 ml. mleka wlać do szklanki dodać do niego proszek budyniowy.
Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mleko zacznie się gotować
dodać do niego mieszankę ze szklanki i mieszać do zgęstnienia.
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać.
Odstawić na 10 minut.
Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.
W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami
zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne.
Na budyń posypać borówki.
Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem.
Następnie posypać kruszonką.
Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut,
do zarumienienia.
bułeczki, rogaliki , co nam fantazja podpowie! a znikną na pewno w mgnieniu oka!
Odsłon: 6245
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 129
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 197
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 129
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 197
Składniki
Na początek przygotować budyń. 250 ml. mleka wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzać. 100 ml. mleka wlać do szklanki dodać do niego proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mleko zacznie się gotować dodać do niego mieszankę ze szklanki i mieszać do zgęstnienia. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami zagnieść kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne. Na budyń posypać borówki.
Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie posypać kruszonką.
Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut, do zarumienienia.
Przepisy Desery
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Desery
Sernik pieczony na jogurtach
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 129
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 302