Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na drożdżówki. W środku budyń i dodatkowo dodałam borówki. Możecie je oczywiście zamienić na inne owoce, lub całkowicie z nich zrezygnować. Bułeczki z samym budyniem też będą pyszne. Z podanych składników zrobiłam 18 bułeczek.
Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem p...
Odsłon: 200
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 47
Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem p...
Odsłon: 200
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 47
Składniki
Na początek przygotować budyń. 250 ml. mleka wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzać. 100 ml. mleka wlać do szklanki dodać do niego proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mleko zacznie się gotować dodać do niego mieszankę ze szklanki i mieszać do zgęstnienia. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami zagnieść kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne. Na budyń posypać borówki.
Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie posypać kruszonką.
Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut, do zarumienienia.