Bardzo prosty przepis na zakręcane drożdżówki z budyniem.Miękkie ,puszyste i rozpływają się w ustach :)
Zakręcone drożdżówki z budyniem
Składniki
Na budyń
- 300ml mleka
- 8g cukru waniliowego
- 3 łyzki cukru pudru
- jajko
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
Na ciasto
- 180ml cieplego mleka
- 7 g suchych drożdży
- jajko
- 3 łyzki cukru pudru
- 8g cukru waniliowego
- 350g mąki
- 30ml oleju
- szczypta soli
- płatki czekoladowe
Składniki
Na budyń
- 300ml mleka
- 8g cukru waniliowego
- 3 łyzki cukru pudru
- jajko
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
Na ciasto
- 180ml cieplego mleka
- 7 g suchych drożdży
- jajko
- 3 łyzki cukru pudru
- 8g cukru waniliowego
- 350g mąki
- 30ml oleju
- szczypta soli
- płatki czekoladowe

Etapy przygotowania
Do rondelka wbijamy jajko,dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką Następnie wlewamy mleko i ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy budyń.Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Po zgęstnieniu budyniu odstawiamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier waniliowy i suche drożdże,szczyptę soli,olej i cukier.Mieszamy wszystkie suche składniki a nastepnie dodajemy jajko oraz ciepłe mleko.I teraz albo mieszamy mikserem ze specjalnymi łopatkami do ciasta albo wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto bedzie się kleić do rąk niestety :) ale wtedy moczymy dłonie w wodzie i dalej ugniatamy ciasto. Następnie przykrywamy folią spozywczą i odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypując maką i wałkujemy na w miarę prostokątny taki placek :). Na 3/4 ciata nakładamy nasz wystudzony budyń posypujemy płatkami czekoladowymi a potem dolną część ciasta zakładamy do środka a górny na niego.Nastepnie ciasto kroimy np.na 8 kawałków i kazdy skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia ok.20 min. Na koniec smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka ale niekoniecznie.Wkładamy blaszkę do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok.25 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika chwilę czekamy aż trochę ostygną i posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :)

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4833

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 407
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4833

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 407



Składniki
- 300ml mleka
- 8g cukru waniliowego
- 3 łyzki cukru pudru
- jajko
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
- 180ml cieplego mleka
- 7 g suchych drożdży
- jajko
- 3 łyzki cukru pudru
- 8g cukru waniliowego
- 350g mąki
- 30ml oleju
- szczypta soli
- płatki czekoladowe
Do rondelka wbijamy jajko,dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką Następnie wlewamy mleko i ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy budyń.Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Po zgęstnieniu budyniu odstawiamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier waniliowy i suche drożdże,szczyptę soli,olej i cukier.Mieszamy wszystkie suche składniki a nastepnie dodajemy jajko oraz ciepłe mleko.I teraz albo mieszamy mikserem ze specjalnymi łopatkami do ciasta albo wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto bedzie się kleić do rąk niestety :) ale wtedy moczymy dłonie w wodzie i dalej ugniatamy ciasto. Następnie przykrywamy folią spozywczą i odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypując maką i wałkujemy na w miarę prostokątny taki placek :). Na 3/4 ciata nakładamy nasz wystudzony budyń posypujemy płatkami czekoladowymi a potem dolną część ciasta zakładamy do środka a górny na niego.Nastepnie ciasto kroimy np.na 8 kawałków i kazdy skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia ok.20 min. Na koniec smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka ale niekoniecznie.Wkładamy blaszkę do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok.25 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika chwilę czekamy aż trochę ostygną i posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :)
Bardzo lubię takie wypieki. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-borowianki,1981981,bobby.html
Pyszotka:)
Wyglądają bardzo zachęcająco. Niejedna cukiernia chciałaby takie mieć w ofercie:)