Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekana w sosie Mornay"
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 34
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 34
Składniki
Cykorie opłucz pod bieżącą wodą. Wykrój z nich biały głąb tak głęboko jak się da. W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, włóż cykorie i gotuj ok. 3 min. Schłodź je pod strumieniem zimnej wody i osusz. Szynkę pokrój w paski.
W rondelku z grubym dnem rozpuść 4 dag masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką, by nie było grudek. Następnie wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje i osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Dodaj śmietankę, oba sery i mieszaj, aż sery się rozpuszczą i krem stanie się gładki. Zdejmij z ognia. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim cykorie i polej przygotowanym sosem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C. Przełóż na talerze, posyp szynką i kaparami. Podawaj jako samodzielne danie lub z ziemniakami czy frytkami.
40 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie