Do góry

Desery Przepis na:

Zatopiony jabłecznik

Zatopiony jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 3556

Dodano:

Odsłon: 3320

Zatopiony jabłecznik, czyli pyszny placek z kawałkami jabłek zanurzonymi w cieście. Posypany posiekanymi orzechami lub migdałami lub jeśli lubicie cukrem pudrem.

Składniki

  • 4- 5 kwaskowych jabłek np. Elstar, Boskop
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 paczuszka cukru wanilinowego( lub domowy, waniliowy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3- 4 łyżki mleka
  • * migdały lub orzechy pocięte w kawałki( krokant) do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zatopiony jabłecznik

Przygotowanie

  1. Formkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić na ćwiarki, wyjąć gniazda nasienne. Ostrym nożem naciąć kratkę na wierzchu jabłek, a następnie pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.

  2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na pianę. Następnie pojedynczo dodawać całe jajka, dalej ucierając na puszystą pianę.

  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonymi migdałami. Dodać razem z 3- 4 łyżkami mleka do utartej masy jajeczno-maślanej.Lekko zamieszać, do połączenia się składników.

  4. Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia i wyrównać. Jabłka ułożyć na wierzchu i lekko wcisnąć w ciasto, posypać krokantem. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń