Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki na śniadanie lub dla dzieci.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 914
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4153
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 129
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 636
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3478
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 914
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4153
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 129
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 636
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3478
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Składniki
Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą, kardamonem, drożdżami, jajkiem oraz ciepłym mlekiem. Mieszamy i powstałą masę chwilę zagniatamy. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ok. 10 min, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni i stanie się elastyczne ( możemy lekko posypać mąką, gdyby po tym czasie nadal się kleiło ). Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie uderzamy „ pięścią” w ciasto, aby je odpowietrzyć. Podsypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm. Jedną część rozwałkowanego ciasta smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Lekko rozwałkowujemy na wymiar 30 x 25 cm i wycinamy paseczki wzdłuż krótszego boku o szer. 2 cm. Trzymając dwa końce wywijamy każdy w innym kierunku. Trzymając jeden koniec owijamy wokół drugi tworząc coś na kształt ślimaczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10-15 min. do uzyskania złotego koloru bułeczek. Smacznego.