Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, puszyste muffinki to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Czy musisz wyrzec się go na diecie redukcyjnej lub odchudzającej? Niekoniecznie. Wszystko zależy od doboru składników. Na przykład, cukier możesz z powodzeniem zastąpić erytrytolem – poliolem pozbawionym wartości kalorycznej i o zerowym indeksie glikemicznym. Jeśli unikasz w diecie glutenu, zamiast mąki pszennej użyj mąki ryżowej. Zdrowe muffinki przygotuj na bazie jogurtu, z dodatkiem świeżych owoców.
Forma na 12 muffinek + papilotki
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1466
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 533
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1466
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 533
Składniki
Połącz w misce jajka, jogurt i erytrytol. Zmiksuj na gładką masę.
Dodaj do masy olej i ziarenka wyskrobane nożem z laski wanilii. Krótko zmiksuj.
Przesiej do masy obie mąki i sodę. Wymieszaj do połączenia składników.
Wmieszaj w ciasto borówki.
Wyłóż formę na muffinki papilotkami.
Przełóż ciasto do formy – każdą z papilotek wypełnij mniej więcej do 2/3 wysokości.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 25 minut, Odstaw do całkowitego ostudzenia.