Do góry

Desery Przepis na:

zdrowy marchewkowy piernik świąteczny

zdrowy marchewkowy piernik świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 3295

Dodano:

Odsłon: 4201

Pyszny, niezbyt słodki świąteczny piernik, choć ja chętnie piekę go również w ciągu roku. Zwarty, dość ciężki jak na dobry piernik przystało, Nikt nie uwierzy, że jest marchewkowy :). Spokojnie można go upiec na dzień przed wigilią, nie musi leżakować. Jeśli ktoś ma ochotę można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą.

Składniki

  • 3 szklanki mąki (ja mieszam owsianą i pszenną pełnoziarnistą ale można użyć zwykłej pszennej wtedy będzie bardziej puszysty)
  • 50g masła 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 400g startej marchewki 2 jajka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jeśli jest za dużo soku trzeba lekko odcisnąć. Rozpuszczamy masło - ma być płynne, ale nie gorące. Jajka ubijamy z cukrem a następnie wlewamy masło i mieszamy do połączenia składników. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę, sodę, proszek i kakao i drobno utartą czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy marchew i wyrabiamy ciasto. Będzie dość gęste i kleiste.Przekładamy do foremki i pieczemy godzinę w 180 st. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń