Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, niezbyt słodki świąteczny piernik, choć ja chętnie piekę go również w ciągu roku. Zwarty, dość ciężki jak na dobry piernik przystało, Nikt nie uwierzy, że jest marchewkowy :). Spokojnie można go upiec na dzień przed wigilią, nie musi leżakować. Jeśli ktoś ma ochotę można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17253
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 436
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 71
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 163
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 174
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17253
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 436
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 71
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 163
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 174
Składniki
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jeśli jest za dużo soku trzeba lekko odcisnąć. Rozpuszczamy masło - ma być płynne, ale nie gorące. Jajka ubijamy z cukrem a następnie wlewamy masło i mieszamy do połączenia składników. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę, sodę, proszek i kakao i drobno utartą czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy marchew i wyrabiamy ciasto. Będzie dość gęste i kleiste.Przekładamy do foremki i pieczemy godzinę w 180 st. Smacznego!