Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, niezbyt słodki świąteczny piernik, choć ja chętnie piekę go również w ciągu roku. Zwarty, dość ciężki jak na dobry piernik przystało, Nikt nie uwierzy, że jest marchewkowy :). Spokojnie można go upiec na dzień przed wigilią, nie musi leżakować. Jeśli ktoś ma ochotę można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 35
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 123
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 82
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 35
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 123
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 82
Składniki
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jeśli jest za dużo soku trzeba lekko odcisnąć. Rozpuszczamy masło - ma być płynne, ale nie gorące. Jajka ubijamy z cukrem a następnie wlewamy masło i mieszamy do połączenia składników. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę, sodę, proszek i kakao i drobno utartą czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy marchew i wyrabiamy ciasto. Będzie dość gęste i kleiste.Przekładamy do foremki i pieczemy godzinę w 180 st. Smacznego!