Do góry

Desery Przepis na:

Zepsuty kikut - błyskawiczne i proste ciasto, którym zaskoczysz wszystkich

Zepsuty kikut - błyskawiczne i proste ciasto, którym zaskoczysz wszystkich

Autor:

Przepisów i artykułów: 213 Ocena: 2582

Dodano:

Odsłon: 10088

To ciasto, z bardzo oryginalną nazwą, jest niezwykle łatwe do zrobienia i w smaku po prostu przepyszne. Delikatne, bo zrobione na bazie jogurtu i śmietanki, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotuj, a zaskoczysz najbliższych smacznym deserem.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • Szklanka cukru
  • Szklanka kefiru lub jogurtu
  • Szklanka dżemu (porzeczkowego lub wiśniowego)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5-2 szklanek mąki pszennej
  • Masło lub margaryna (do natłuszczenia blachy)
  • Krem:
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 0,4 szklanki cukru
  • Dekoracja:
  • ew. cukier puder lub lukier
  • ew. orzechy, płatki migdałów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zepsuty kikut - błyskawiczne i proste ciasto, którym zaskoczysz wszystkich

Przygotowanie

  1. Przygotuj głębokie naczynie i trzepaczkę. Ubij jajka z cukrem. Następnie dodaj dżem, kefir, mąkę i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj ciasto – tak, aby było lejące (swobodnie spływało z łyżki).

  2. Blachę do pieczenia z wyższym brzegiem wysmaruj dobrze masłem (lub margaryną) i wlej do niej ciasto. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

  3. Ciasto najpierw przetnij na pół (aby powstały dwa równe placki), a następnie każdą z tak stworzonych połówek podziel na pół, ale tnąc je już w poziomie (jak np. biszkopt na tort). W ten sposób stworzysz cztery równe warstwy, które będą przełożone masą.

  4. Czas zrobić krem. Przygotuj głęboką miskę. Wsyp do niej cukier i zalej go gęstą śmietaną. Składniki dokładnie wymieszaj mikserem – do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

  5. Pierwszą warstwę ciasta ułóż na paterze i przełóż ¼ przygotowanego kremu. Powtarzaj z każdą warstwą. Na samej górze powinna się znaleźć masa, ale możesz też więcej kremu włożyć do środka ciasta, a wierzch oprószyć cukrem pudrem czy polać lukrem. Górną warstwę posyp poszatkowanymi orzechami, płatkami migdałów lub innymi dekoracjami (według własnych preferencji).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń