Do góry

Desery Przepis na:

Ziemniaczany piernik z galaretką

Ziemniaczany piernik z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17782

Dodano:

Odsłon: 171

Przepis Babci Stefci z Bieszczad na smaczny piernik.

Składniki

  • Ziemniaki ½ kg
  • Mąka pszenna ½ kg
  • Miód prawdziwy ½ litra
  • Cukier 20 dag
  • Masło lub margaryna ½ kostki
  • Jajka 3 szt.
  • Przyprawa do piernika 1 opakowanie
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • Galaretka (smak dowolny) 2 opakowania
  • Cukierki ozdobne
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczany piernik z galaretką

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, ugotować, zmielić i ostudzić. Miód roztopić z cukrem, margaryną i odstawić do wystudzenia.

  2. Następnie wbić jajka, wsypać przyprawy z sodą oczyszczoną i mąkę. Połączyć ziemniaki z masą miodową, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. (dla pewności sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).

  3. Po upieczeniu i wystudzeniu przełożyć tężejącą galaretką. Górek placka posmarować również galaretka i posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki i podawać na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń