Do góry

Desery Przepis na:

Żurawianki, bułeczki drożdżowe nadziewane żurawinami.

Żurawianki, bułeczki drożdżowe nadziewane żurawinami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1540 Ocena: 21001

Dodano:

Odsłon: 437

Są bułki jagodzianki, a ja dziś upiekłam żurawianki, nawet niektóre uśmiechnięte :) Bułeczki drożdżowe z żurawiną.

Składniki

  • mąka 80 dag
  • Drożdże świeże 5 dag
  • masło (roztopione) 10 dag
  • cukier 15 dag
  • Cukier waniliowy 16 gram
  • szczypta soli
  • Jajko
  • mleko ciepłe 250 ml
  • konfitura z żurawin
  • cukier puder do posypania
  • rozbełtane jajko do posmarowania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żurawianki, bułeczki drożdżowe nadziewane żurawinami.

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy. Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko i wlewamy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłego mleka.

  2. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  4. Rozwałkowujemy ciasto na placek prostokątny o grubości 5-8 mm.
    Wycinamy okrągłe placuszki.

  5. Na każdy z nich nakładamy po łyżce konfitury z żurawiny.

  6. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Ułożone bułki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  8. Po ponownym wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem.

  9. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut (termoobieg)

  10. Upieczone bułki posypujemy cukrem pudrem i studzimy na kratce.

  11. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń