Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trzy różne pasty do chleba z soczewicy. Nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale także zdrowe i bez zbędnych chemicznych dodatków. Każda z nich, dzięki naturalnym dodatkom ma niezwykły smak, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Do tego apetycznie przyrządzony płaski chleb.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 34
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 34
Składniki
Do trzech rodzajów pasty wykorzystalam czerwona, zólta i górska (zielona) soczewice. Etap gotowania jest dla wszystkich taki sam: zagotowac soczewice w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i mielonego kuminu. Po ugotowaniu odcedzic, pozostawic 2-3 lyzki wody z gotowania i zblendowac soczewice w wysokim naczyniu.
Do czerwonej soczewicy dodac paste pomidorowa, oliwe z oliwek i troche wody z gotowania, wszystko wymieszac i doprawic chilli, sola i cukrem. Na koniec dodac liscie miety pokrojone w cienkie paski.
Zólta soczewice doprawic kurkuma, skórka i sokiem z cytryny, sola, pieprzem i imbirem. Dodac oliwe z oliwek, trochę płynu z gotowania i lyzke dowolnej konfitury. Mieszac do uzyskania kremowej konsystencji i na koniec dodac drobno posiekany koperek lub natke pietruszki.
Do zielonej pasty pokroic miazsz pomaranczy, wycisnac sok i zetrzec skórke. Dymke pokroic w cienkie pierscienie. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i smazyc dymke przez 1-2 minuty. Zblendowana soczewice wymieszac z filetami i skórka pomaranczy, konfiturami i dymka. Dodac sok z pomaranczy, troche wody z gotowania i oliwe z oliwek do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawic sola i pieprzem.
Pasta smakuje z dowolnym pieczywem, ja najczesciej dodaje plaski chleb z lekko orientalna nutka. Opiekac kawalki plaskiego chleba w odrobinie oliwy z oliwek, dodac troche soli morskiej, platki chili, odrobine kuminu dymke i grubo posiekana natke pietruszki.