Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta z boczkiem to idealny dodatek do kotleta schabowego.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 309
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 38
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 61
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 34
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 309
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 38
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 61
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 34
Składniki
Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Następnie usuń głąb, a liście poszatkuj.
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżeczkę cukru i liście kapusty. Gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut (początkowo bez przykrycia, później z pokrywką), do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pod sam koniec gotowania wlej sok z cytryny, dodaj przyprawy.
Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia. Następnie dodaj łyżkę masła, a po chwili łyżkę mąki. Wszystko razem energicznie wymieszaj. Gdy zasmażka się "zagotuje" zdejmij z ognia.
Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.