Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kaszanka grillowa zrobiona z dwóch rodzajów kasz, jęczmiennej i gryczanej z dodatkiem skór wieprzowych i smażonych skwarek z cebulą i ostrego sosu z papryczek habanero. Kaszanka idealna na grilla.
maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115864
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7890
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2981
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1406
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1248
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115864
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7890
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2981
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1406
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1248
Składniki
Ugotowaną skórę z golonki studzimy i mielimy przez sitko 4 mm, usmażone skwarki ze słoniny z cebulą również mielimy razem z mięsem. Wywar (2 litry) z gotowanego mięsa zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i gotujemy do momentu gdy kasze zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć, około 15 minut. Podczas gotowania cały czas mieszamy. Gdy na 60% kasze będą spęczniałe kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. W tym czasie kasze dojdą nam idealnie. Po 30 minutach odkrywamy garnek i mieszamy co kilkanaście minut całą zawartość i czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej kaszy dodajemy zmielone skóry, skwarki z cebulą, ostry sos z papryczek i przyprawy, dokładnie mieszamy wszystkie składniki, w razie potrzeby możemy wlać wywaru z gotowanych mięs. W między czasie płuczemy jelita wieprzowe w kilku wodach. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita formułując je w krążki lub kiełbaski o długości 12-15 cm. Gotowe kaszanki parzymy w 75 stopniach Celsjusza 30 minut. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Kaszankę możemy mrozić, konsumować zaraz po sparzeniu, usmażoną lub upieczoną na grillu, jest naprawdę pyszna. Smacznego !!!